lauantai 31. toukokuuta 2014

Luxembourgin puisto

Matkamme Pariisiin alkoi torstaina 15.toukokuuta  klo 6 kun lensimme Joensuusta Helsinkiin, koneen vaihto ja lento Pariisin, jossa olimme jo puolen päivän aikaan. Lounas, hotelliin saapuminen ja päiväunet, sen jälkeen tutustumista lähialueeseen. Illalla olimmekin jo Luxembourgin puistossa, joka sijaistee Pariisin latinalaisessa korttelissa. Se on laaja puisto ja virkistysalue jossa on suihkulähde, sekä paljon patsaita ja veistoksia. Puisto rakennettiin vuonna 1612 ranskalaiseen puutarharakentamisen tyyliin. Alkujaan se oli vain Ranskan hallitsijoiden käytössä, vasta 1800-luvulla saakka  se avattiin yleisölle.

Suomalainen impressionisti Albert Edelfelt maalasi täällä yhden tunnetuimmista töistään Luxembourgin puistossa




Pariisilaiset viettävät puistossa vapaa-aikaansa ja tulevat piknikille.



 Muotoon leikattuja puita ja aidanteita.
 

 Lukuisia patsaita
 
 
 Palatsi jossa Ranskan senaatti kokoontuu, rakennus näkyy myös Edelfeltin maalauksessa.
 

 

 
 Kartta jonka avulla voi tutustua Ranskan historiaan.
 
 Istutuksia
 

Kaunis vanha barokkisuihkulähde Fontaine Médicis puiston katveessa on vuodelta 1624. Sen suunnitteli firenzeläinen suihkulähteiden tekijä Tomasso Francini italialaiseen renesanssipuutarhojen tyyliin.
 




 
 
 Vihreän eri sävyjä, valojen ja varjojen leikkiä auringon valon siivilöityessä lehvistön lävitse.

lauantai 24. toukokuuta 2014

Claude Monet's House and Gardens

Teimme matkan Pariisin 15.-20. toukokuuta. Sunnuntaina kohteenamme oli Giverny ja Claude Monetin puutarha. Matka oli yllätyksellinen, junamme tyhjennettiin väliasemalla ja matkan piti jatkua bussilla. Paikalle tuli yksi bussi ja siihen pyrki ainakin 160 matkustajaa, siihen ei suomalaiset kyynärpäät yltäneet. Odotellessa selvisi syykin junamatkan keskeytykseen - pommiuhka Vernon rautatieasemalla. Matkamme jatkui japanilaisen pariskunnan kanssa taksilla. Taksin käyttö Ranskassa on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa.

Olen aina ihaillut taidemaalari, impressionisti Claude Monetin taidetta ja puutarhaohjelmissa sekä netissä tututuksi tullutta taitelijan innoituksen lähdettä ja hänen lukuisten töittensä aiheena ollutta puutarhaa. Monet eli köyhissä olosuhteissa, mutta saavutettuaan taloudellista menestystä ja kuuluisuutta vuoden 1889 näyttelyssä hän osti vuonna 1890 talon Givernystä ja palkkasi sinne kuusi puutarhuria. Myöhemmin hän laajensi tonttia naapurilta ostetulla suotilkulla, johon rakennettiin hänen maalauksistaan kuuluisaksi tullut itämainen vesipuutarha.

Claude Monet maalasi useita sarjoja samasta aiheesta eri vuorokaudenaikoina. Niissä korostui impressionismille tyypillinen piirre: valojen, varjojen ja värien huolellinen sommittelu.

Toukokuun puolivälissä viimeiset kevään sipulikukat vielä kukkivat, mutta alkukesän kukkijat: puut, alppiruusut, kurjenmiekat ja ruusut olivat parhaimmillaan.

Aloitimme kierroksemme vesipuuturhasta. Polut ja sillat johdattivat meidät ihmeelliseen maailmaan.
 
Vehreyttä ja kosteikon vehmautta.

Bambumetsää
 
Kukkivia puita ja pensaita, sekä ihmisiä satamäärin.
 
 
Värien kontrastit - minäkin haluan punalehtisen puun puutarhaan.

Lammet ja ne kuuluisat lumpeikot - valon, varjojen ja värien leikkiä.

Lumpeet ja veden pinta innoittavat...

Lumpeetkin jo kukkivat.
 
 
Ja ne sillat, joilla lähes jokainen kulkija kuvautti itsensä.
 






 Iirikset eli kurjenmiekat
 
 Pionit aloittelivat kukintaansa
 



 Ruusuportit
 
 Kurjenmiekat ja ukonlaukat
 








 Puutarhassa täytyy olla myös puita



 Kaarikäytävä